Velkommen hit!

Denne bloggen inneholder bilder og info om pelargoner jeg har eller har hatt. Alle bildene er tatt av meg, og skal ikke kopieres eller brukes av andre, uten at jeg har gitt tillatelse til det.
Bildene er klikkbare, hvis man ønsker å se det i større format.Ønsker noen kontakt er mailadr: epelargon@gmail.com


fredag 3. oktober 2008

P.tristeSyn: Kanlepelargon

Seksjon: Polyactium
Denne gruppen vokser på mange områder i Sydafrika de har tykke røtter eller koller, og de vil gjerne ha store potter. De går ofte i dvale, og visner da hent ned. De vil ha veldrenert jord, og skal vannes sparsomt under hvileperioden.

P.triste vokser i sandjord og på åpne gressmarker i Sydafrika. De har knoller som de samler vann i, og disse knollene kan faktisk bli så store som barnehoder. Med disse knollene kan nye planter lages.

P.triste var den første pelargonen som kom til Europa. Den ble dyrket i Frankrike i 1620, i England i 1632, og til Sverige kom den mot andre halvdelen av 1700-tallet.
Den første som dyrket P.triste i Europa var gartneren Rene` Morin, som eide et gartneri i Paris. Man vet at han dyrket planten siden han sendte frø fra den i 1631 til en engelske gartner ved nevn John Tradescant. Året etter blomstret den også da i Tradescants have i Lambeth i London.

Navnet "triste" betyr dyster på latin, og det kommer antakeligvis fra blomsterfargen som er litt skittengul i grunnfarge. Men blomstene varierer i farge fra lysegult, til grønt og over i bruntoner. Hvert kronblad har ofte en rød kant ytterst.
Bladene ligner på gulrotgress.

P.triste er nattduftene og dufter kanel, derav kallenavnet;)

I sydafrikansk medisin blir denne planten brukt til kurerer diaré, kolikk og halsbetennelse.

Ingen kommentarer: