Velkommen hit!

Denne bloggen inneholder bilder og info om pelargoner jeg har eller har hatt. Alle bildene er tatt av meg, og skal ikke kopieres eller brukes av andre, uten at jeg har gitt tillatelse til det.
Bildene er klikkbare, hvis man ønsker å se det i større format.Ønsker noen kontakt er mailadr: epelargon@gmail.com


fredag 28. november 2008

Asarnas Fenrisulven
En av de mange asarna, alet frem av Lotta Lundberg etter at hun fikk frø av den kjente pelargonforelderen Brian West. Disse frøene ble da hele asarna-serien.Før hadde plantene navn fra Ringnes herre , men viste seg ikke å være lov, dermed fikk plantene navn fra norrøn mytologi.

Fenrisulven er en stor ulv, den er sønn av Loke og Angerboda, fra norrøn mytologi. Fenrisulven har to søsken, dødsgudinnen Hel og Midtgardsormen.

Fenrisulven så først ut som en liten hundevalp, derfor tok Odin han med til Åsgard der alle æsene bodde. Men alle spådommer sa at han kom til å skape problemer for æsene, og da de så at han vokste og ble større og større ville de derfor binde den. Først prøvde de med en lenke som het Løding, men det gikk ikke. Deretter prøvde de med lenken Drome, som var dobbelt så kraftig. Det gikk like dårlig. Da sendte Odin Skirne til noen dverger i Svartalvheimen for å få dem til å lage en lenke som var sterk nok.

Lenken Gleipne ble laget av seks ting som ingen kan finne: fiskens åndedrett, kvinneskjegg, fuglens spytt, fjellets røtter, lyden av kattepoter og bjørnens sener. Gleipne var tynn og myk som et silkesnøre, men sterk som den sterkeste kjetting.

På nytt måtte æsene lure Fenris. De lokker ulven med seg ut på den lille øya Lyngve i sjøen Åmsvartne, og sa at dersom han ikke greide å ødelegge denne lenken, var han så svak at æsene ikke hadde noen grunn til å frykte ham, og de ville i så fall slippe ham fri.
Fenris hadde mistanke om at de forsøkte å lure ham, og krevde at noen holdt hånden i kjeften hans som pant. Bare TY torde dette, han la høyre hånden sin i Fenris sin kjeft . Fenris forsøkte å riste seg løs, men lenken ble bare strammere, og slet ikke. Slik mistet Ty armen sin.
Fenris glefset etter dem, men da stakk de et sverd inn i kjeften hans, med spissen opp slik at han ikke kunne bite. Siklet hans ble til elven Vån.

Det sies at når Ragnarokk begynner kommer Fenrisulven seg løs igjen.
Da vil Fenrisulven sluke Odin hel, men deretter dreper Vidar (sønnen til Odin) ulven, ved å sette foten i ulvens underkjeve. Med begge hender griper han overkjeven på ulven og sliter munnen i stykker.

Asarnas Fenrisulven er en nydelig zonalepelargon, den får laksefargede, enkle blomster og bladverket er grønt med tydelig sonemarkeringer.

Den her før Underhill.

1 kommentar:

Ellen Walnum sa...

Spennende! Dette fikk meg til å lese gjennom flere av asarnas pellisene bare for å lese den norrøne historien:-) Skal lese flere i morgen!