Velkommen hit!

Denne bloggen inneholder bilder og info om pelargoner jeg har eller har hatt. Alle bildene er tatt av meg, og skal ikke kopieres eller brukes av andre, uten at jeg har gitt tillatelse til det.
Bildene er klikkbare, hvis man ønsker å se det i større format.Ønsker noen kontakt er mailadr: epelargon@gmail.com


lørdag 30. mai 2009

Fru Monsen.

Fru Monsen" er en gammel pelargon, også kalt hvit "muskat", som de sier i Vestfold hvor den har vandret fra vindu til vindu de siste 60 år.. Den kommer opprinnelig fra Stange i Hedemark og den kom til Vestfold for over 60 år siden.
Historien starter under krigen, og Fru Monsen , som da ennå ikke var blitt fru bodde i Undrumsdal i Vestfold. Hun var en ung jente mellom 20-25 år.
På en av nabogårdene var det hyrt inn hjelp til skogsarbeid, og bland arbeiderne var det en kjekk kar fra Stange på Hedemark. De fikk et godt øye til hverandre, og etter hvert ble de både kjærester og forlovet seg. Selvsagt skulle hun møte sine fremtidige svigerforeldre, og det var da hun fikk en stikling av denne hvite muskaten. Svigermoren som het Martha Monsen, hadde stuevinduene fulle av muskater, eller pelargoner som vi sier i dag. Det var jo ikke så mange andre stueplanter å velge i den gangen, og pelargoner var nøysomme planter, og ikke minst lette og forøke nettopp ved hjelp av stiklinger.
Men denne hvite muskaten, som man senere har kalt `Fru Monsen` ble med i det nygifte parets hjem, og der har den vært siden den gang. Mange stiklinger har blitt delt ut, så det finnes sikkert mange `Fru Monsen` barn både i Vestfold og andre steder her i landet. Man kan anta at den en gang har vandret fra Sverige over grensen til Norge. Stange ligger ikke langt fra svenskegrensen, og mange som bodde nettopp i Stange var innflyttet fra Sverige. Men dette er bare antagelser.
Fru Monsen er tett og livskraftig plante. Den får vakre hvite blomster, og bladfargen er enkel grønn med antydning til lysere sone i midten på bladverket.

Dette er en liten kulturskatt, en plantearv man må ta vare på, og ikke minst spre videre. Både planten, og ikke minst historien bak den.

Pelargoner 09 019-1 Pelargoner 09 014-1 Pelargoner 09 015-2 Pelargoner 09 016-2 Pelargoner 09 017-1

3 kommentarer:

Mari sa...

Det var en koselig historie. Plantene blir på en måte mer spennende når de har en historie bak ikke bare hvem som har foredlet dem :) Morsomt!

Hanne sa...

Nydelig! Takk for at du fortalte historien dens!

Pius sa...

Det var en vacker vit dam. Om hon vill flytta till Sverige och Gotland så är hon hjärtligt välkommen;-)

Pius
http://piusochco.blogspot.com/