Velkommen hit!

Denne bloggen inneholder bilder og info om pelargoner jeg har eller har hatt. Alle bildene er tatt av meg, og skal ikke kopieres eller brukes av andre, uten at jeg har gitt tillatelse til det.
Bildene er klikkbare, hvis man ønsker å se det i større format.Ønsker noen kontakt er mailadr: epelargon@gmail.com


onsdag 15. september 2010

P.tetragonum gul

Gruppe: Jerkinsonia

P.tetragonum er en utrolig nydelig villart. Den er helt annerledes enn alle andre villarter jeg har sett med sine lange tykke stilker, med små blader som kommer litt sporadisk oppover. Den blir også kalt `Firkantspelargon`p.g.a. sine firkantede former på stilkene. Den passer godt i en ampel, eller kan den bli flott i en espalier`, men den trenger støtte for ikke å knekke. I naturen kan stammene/stilkene bli opptil 2 m lange, og den blomstrer i vill tilstand fra september til desember.

Det var Francis Masson som tok med seg denne pelargoner til Kew Garden i London i 1774, og arten blir beskrevet i Carl von Linne` i 1781. Og navnet sitt fikk den av Louis L`Heritier de Brutelle i 1789.

Den vokser på sydlige delen av Kapprovinsen fra Worcester til Grahamstown.

P.tetragonum får de vakreste blomster, store som nesten ser ut som sommerfugler. Den vanlige typen har en lilla/rosa farge, med mørke tegninger mot midten. Men den gule varianten har da lysegule blomster med tegninger på de øverste kronbladene.

P.tetragonum er lett og forøke ved hjelp av stiklinger

Pelargonium  juli -10 006Pelargonium  juli -10 017 Pelargonium  juli -10 033

1 kommentar:

Blomsterguri sa...

Det var en spennende og vakker pellis. Jeg har fått en pellis som heter "First Yellow", og trodde det var den eneste med gult på - det er det jo ikke :-)